SeriniLily
Studenten: Tijne Kieft, Imke Derks, Anish Nellore, Susan Oude Vrielink, Megan van Gerwen
Partner: Workplace Vitality Hub
Coach: Bernard Grundlehner
SeriniLily
Hoge stressniveaus komen steeds vaker voor op het werk. Naast de positieve effecten van stress, kan te veel stress een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid, fysieke gezondheid en productiviteit. Met SereniLily willen we mensen bewust maken van hun eigen stressniveau en dat van hun collega's op het werk.
Een vijver gevuld met waterlelies stelt een werkplek voor, waarin elke lelie anoniem een collega voorstelt. Stressniveaus worden gevisualiseerd door lelies die open en dicht gaan. Een lelie opent en licht op, wat betekent dat deze medewerker een hoog stressniveau heeft. Een lelie die zich sluit, betekent dat het stressniveau van deze medewerker daalt.
Uit een onderzoek concludeerden we dat mensen al weten hoe ze met stress om moeten gaan als ze zich er bewust van zijn. Daarom hebben we ons gericht op het creëren van bewustzijn van collectieve stress met behulp van visualisatie, zodat collega's worden gestimuleerd om elkaar te helpen stress te verminderen met de methoden die ze al kennen.
Ontwerpproces:
We maakten een snelkookpan voor ons eerste idee en creëerden ons eerste low-fidelity prototype. Met het thema van collectieve stress op het werk in gedachten, creëerden we een waterlelie die open en dicht gaat afhankelijk van iemands stressniveau.
In eerste instantie wilden we dat de lelie zich zou sluiten als iemand gestrest is, omdat het er dan stressvoller uitziet. We dachten na over onze eerste versie en merkten dat het biologisch correcter zou zijn als de lelie opengaat als iemand gestrest is voor een kalmerend effect, en dichtgaat als het stressniveau laag is. We wilden de lelie gebruiken om zowel stress te verlichten als bewustzijn te creëren over stressniveaus. Enkele ideeën die we hadden waren het verlichten van de bloemblaadjes en aromatherapie. Elk bureau zou een kleine waterlelie hebben en er zou één grote lelie zijn die het gemiddelde stressniveau op de werkplek vertegenwoordigde.
Met de feedback die we kregen op de tussentijdse demodag, begonnen we aan een nieuwe iteratie. We gebruikten een enquête om meer inzicht te krijgen in hoe mensen omgaan met stress op het werk en welke hulpmiddelen er al beschikbaar zijn. We besloten dat we ons alleen wilden richten op het creëren van bewustzijn over stress en niet op het verlichten van stress, omdat uit de enquête bleek dat mensen al weten hoe ze het beste met hun stress kunnen omgaan. De individuele lelies op elk bureau waren daarom niet langer nodig en we besloten dat we het anoniemer wilden maken om privacy te garanderen. Daarom creëerden we een vijver waarin elke lelie één collega voorstelt.
We hebben een vijver gemaakt met hars om een meer waterachtig uiterlijk te creëren. We wilden dat de bloemblaadjes er rustiger uitzagen en minder harde randen hadden. Daarom hebben we wat materiaal iteratie gedaan en besloten om bloemblaadjes te modelleren en te printen. We gebruikten optische vezels om de meeldraden van een bloem na te bootsen. De optische vezel wordt gebruikt om het blauwe licht van een RGB-ringlicht te reflecteren. We gebruikten zeer dunne draden in combinatie met een servo om de lelies te openen en te sluiten.