De onderzoekslijn Physical Office Environment richt zich op het onderzoeken van de fysieke effecten van kantooromgevingen, zowel binnen als buiten. We verdiepen ons in de complexe relatie tussen werkactiviteiten, ruimtelijke indelingen en vier overkoepelende thema’s: work-in-motion, outdoor work, experience design en physicalisation.

De onderzoekslijn laat zien hoe innovatieve benaderingen van de fysieke werkomgeving bijdragen aan welzijn en productiviteit van werknemers.

PE01 - De WorkWalk: handige toolkit voor wandelend vergaderen

Uit onderzoek blijkt dat veel technische interventies om inactiviteit op de werkvloer tegen te gaan, beweging alleen zien als pauzemomenten. Echter, beweging kan ook een natuurlijk onderdeel van de werkdag zijn, bijvoorbeeld door wandelend te vergaderen. De WorkWalk is een concept dat dit normaliseert en actief ondersteunt met een toolkit.

De WorkWalk toolkit biedt alles van een stappenplan voor de fysieke implementatie van wandelroutes tot strategieën voor communicatie en borging. We onderzoeken voortdurend hoe we beweging beter kunnen integreren in het werk, welke gedragsveranderingen daarbij helpen, en welke (technische) hulpmiddelen dit proces kunnen ondersteunen.

PE02 - Effectieve prikkels om minder te zitten tijdens de werkdag

Om zitgedrag tijdens vergaderingen te verminderen, blijkt uit onderzoek dat bepaalde nudge-interventies (prikkels) bijzonder effectief zijn. De meest succesvolle strategieën combineren verschillende prikkels om deelnemers op een subtiele en vriendelijke manier aan te moedigen om te gaan staan.

Dit zijn nudges die effectief zijn gebleken:

Stickers met voetafdrukken op de vloer: De voetsticker werkt als een speelse herinnering om op te staan en de vergadering staand voort te zetten.

Waarschuwingsposter ‘Attention: Risk of Sitting’: Een duidelijke en opvallende poster in de vergaderruimte waarschuwt voor de risico’s van langdurig zitten.

Krukken op een ‘parkeerplek’ zetten: Door de zitkrukken in een hoek van de vergaderruimte te plaatsen, ontstaat een natuurlijke drempel om te gaan zitten.

PE03 - Leaf the Desk: een werkplek om in de buitenlucht te werken

Neem even de tijd om naar buiten te kijken! Aan de waterkant zie je ons buitenwerkstation, Leaf the Desk, strategisch geplaatst te midden van het groen. Dit is niet zomaar een werkplek; het is ontworpen om zowel de rust als de inspiratie van de natuur te ervaren, terwijl je productief blijft.

Leaf the Desk maakt het eenvoudig en comfortabel om buiten in de natuur te werken. Werken in een natuurlijke omgeving biedt talloze voordelen. Hoewel je ook in het gras kunt zitten, op een bankje of aan een picknicktafel, ontbrak het tot nu toe aan een buitenwerkplek die zowel comfortabel als schaduwrijk is. Leaf the Desk biedt een design dat minimale impact heeft op de omgeving en tegelijkertijd maximaal werkcomfort biedt.

PE04 - Paddenstoelen in de buitenomgeving: vergaderstations voor de WorkWalk

Deze innovatieve staande vergaderstations, de zogenaamde ‘paddenstoelen’, ondersteunen medewerkers bij wandelvergaderingen. Een veelvoorkomend probleem bij wandelvergaderingen is het maken van aantekeningen en geven van presentaties tijdens het lopen. Deze stations bieden hiervoor een praktische werkplek tijdens de WorkWalk.

We onderzoeken momenteel hoe we deze stations verder kunnen verbeteren en hoe de vorm en plaatsing de flow van een vergadering beïnvloeden. Daarnaast ontwikkelen we interactieve wandelroutes, digitale kaarten die niet alleen de locatie van de stations tonen, maar ook aangeven of ze beschikbaar zijn. Met deze innovaties hopen we vergaderingen actiever, productiever en plezieriger te maken.

PE05 - Geconcentreerder en effectiever werken door een betere akoestiek

Akoestiek in een ruimte is zeer bepalend voor de productiviteit van mensen. In een open omgeving op kantoor worden mensen vaak afgeleid door collega’s die praten, bellen, of ander geluid maken. Zo neemt je productiviteit met 66% af wanneer je iemand hoort praten terwijl je probeert te werken.

In een stille ruimte zijn medewerkers tot drie keer productiever, maken ze minder fouten en kost het veel minder energie om de aandacht bij het werk te houden. Naast het maken van goede afspraken met elkaar over waar wel en niet te bellen, kunnen akoestische elementen ook een geluidsabsorberende functie hebben. De elementen in de Hub zijn ontworpen met materiaal van Nemho en de vormgeving heeft een geluidsabsorberend effect. Het materiaal X-skin geeft tevens een gevoel van comfort en warmte.

PE06 - Spelenderwijs meer bewegen tijdens het werk met de Fittar-app

De Fittar-app en de interactieve spiegel motiveren mensen om meer te bewegen, met behulp van de selfiecamera op hun telefoon voor bewegingsregistratie. Gamification speelt een cruciale rol bij het stimuleren van gebruikers om vaker en langer te bewegen.

Fittar maakt hiervoor gebruik van uitdagingen, onderlinge battles, toernooien met leaderboards en leuke interactieve games waarbij je lichaam als controller fungeert. Om ook tijdens kantooruren beweging te stimuleren, heeft Fittar samen met Fontys specifieke content aan de app toegevoegd.

PE07 - Met behulp van technologie tijdens de werkdag micro-breaks stimuleren

Zens is een innovatief bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van draadloze oplaadproducten. Hun producten zijn onder andere geïntegreerd in zit/sta-bureaus binnen de Workplace Vitality Hub. Zens onderzoekt hoe hun technologie kan worden ingezet om vitaler gedrag te stimuleren.

In dit project wordt specifiek gekeken naar het bevorderen van micro-breaks en fysieke activiteit. Bijvoorbeeld door middel van kleine nudges vanuit hun producten, wanneer iemand langere tijd achter het bureau zit, wordt men gestimuleerd om even op te staan en te bewegen. Hiermee draagt Zens bij aan een gezondere en productievere werkomgeving.

PE08 - Innovatieve oplossing om staand werken makkelijker te maken

Het integreren van beweging en afwisseling van je houding tijdens het werk is essentieel om allerlei fysieke klachten te voorkomen. Idealiter doe je computerwerk door een deel van je tijd te zitten, dan te staan en tussendoor kort even te bewegen. Bijvoorbeeld door dit iedere 15-10-5 minuten binnen elk half uur af te wisselen.

Met de Stand Fit stoel wordt het voor een gebruiker mogelijk om langer te staan tijdens het computerwerk. Door de houding die wordt aangenomen wordt de rug ondersteund en kan iemand langer staan. Het concept van deze stoel is nog in ontwikkeling.

PE09 - Met technologie meer of minder privacy in je vergaderruimtes creëren

Het glas van Eyrise is voorzien van Dynamic Liquid Crystal- technologie, waarmee het kan schakelen tussen doorzichtig en geblindeerd glas. Hierdoor hebben gebruikers de mogelijkheid om bepaalde overleggen of activiteiten in vergaderruimtes meer privacy te geven, of juist minder.

Dit zorgt voor flexibele ruimtes die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Met Eyrise glas kunnen vergaderruimtes snel worden aangepast aan de behoeften van gebruikers, waardoor de productiviteit en efficiëntie worden verhoogd en tegelijkertijd de privacy wordt gewaarborgd.

PE10 - Ontdek de voordelen van meer groen op de werkplek

Planten zijn niet alleen decoratief in kantoren; ze spelen een cruciale rol in het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Groen op de werkplek biedt tal van voordelen: het verbetert de luchtkwaliteit, vermindert stress, bevordert het welzijn en kan zelfs de creativiteit stimuleren.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de aanwezigheid van planten de concentratie bevordert en de tevredenheid op de werkplek verhoogt. Daarnaast helpen planten bij het reguleren van de luchtvochtigheid en dragen ze bij aan het verminderen van omgevingsgeluiden, wat resulteert in een rustigere en meer gefocuste werkomgeving. Bij onze inspanningen om deze voordelen te maximaliseren, onderzoeken we hoe we groen het beste kunnen integreren in verschillende soorten werkruimtes.

PE11 - Interactief samenwerken via een beeldscherm

Het is tegenwoordig heel vanzelfsprekend om samen te werken, zelfs als je niet op dezelfde locatie bent. De schermen van CTOUCH ondersteunen interactieve en hybride samenwerking, waardoor mensen meer betrokken zijn bij de gesprekken. Deze actieve betrokkenheid verbetert de resultaten van de samenwerking. Bovendien stimuleert het gebruik van het touchscreen mensen om tijdens vergaderingen meer te staan en te bewegen.

De schermen bieden geavanceerde functies die de samenwerking en productiviteit naar een hoger niveau tillen, zoals whiteboard- mogelijkheden en draadloos schermdelen. Bovendien zijn ze ontworpen met oog voor ergonomie en gebruiksgemak, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan moderne werkruimtes.