De onderzoekslijn Mental Health richt zich op de mentale gezondheid en vitaliteit van werknemers en de invloed van de werkomgeving hierop. We onderzoeken hoe technologie, gedragsinterventies en aanpassingen in de omgeving kunnen helpen. Het doel is stress en burn-out te voorkomen, veerkracht te stimuleren en werknemers te laten floreren. We verkennen en testen oplossingen en meten hun lange termijn effecten op de mentale vitaliteit van werknemers.

Het ultieme doel van de onderzoekslijn Mental Health is het ontwikkelen van een (systemische) aanpak, die organisaties helpt om de mentale gezondheidsproblemen in de werkomgeving en de organisatie als geheel te verminderen.

MH01 - NatureConnect: meer focus en vrolijkheid tijdens het vergaderen door artificieel daglicht

Daglicht is zo vanzelfsprekend dat we vaak niet beseffen hoe belangrijk het is. De blootstelling aan de juiste hoeveelheid licht gedurende de dag, en de kleuren en dynamiek van de natuur, beïnvloeden ons humeur, energieniveau, comfort, slaapkwaliteit en algemene gezondheid.

We brengen gemiddeld meer dan 90% van onze tijd binnenshuis door, waar we niet de juiste hoeveelheid en kwaliteit licht krijgen om ons energiek en gezond te voelen. NatureConnect van Signify, geïntegreerd in een Flexbox van Ahrend, combineert verschillende LED-armaturen (Daylight, Skylight en Lightscape) met een intuïtieve bediening om natuurlijke lichtscènes te creëren. Dit ondersteunt ons natuurlijke ritme en biedt uitzicht naar de hemel, waardoor mensen tijdens overleg meer gefocust en vrolijker zijn. Dit vergroot de effectiviteit van het overleg.

MH02 - Sparckel: verlicht je dag met dynamisch en krachtig licht

Wist je dat we ondanks ramen in gebouwen ook in de zomer snel een lichttekort oplopen? Gebouwen houden voor de mens veel licht tegen, waardoor onze biologische klok te weinig daglicht krijgt. Buitenlicht is overdag veel sterker dan het licht binnen, zelfs sterker dan kunstlicht. Omdat we ongeveer 90% van onze tijd binnen doorbrengen, krijgen we overdag onvoldoende daglicht.

Sparckel is een krachtige daglichtlamp die bewezen positieve effecten heeft op slaap, energie en stemming. Vooral tijdens kantoorwerk verbeteren Sparckel-lampen de productiviteit en stemming van werknemers, waardoor ze zich vitaler voelen. Hoeveel licht hebben we nodig? Overdag hebben we 1.000 lux nodig, ongeveer vier keer meer dan op kantoor en tien keer meer dan thuis. ‘s Avonds moet het licht warm en amberkleurig zijn, zoals bij zonsondergang, en ‘s nachts is donkerte belangrijk.

MH03 - Hydrojetbed: ontspanning tijdens de werkdag als de nieuwe norm

Het lijkt misschien vreemd om tijdens je werk even te gaan liggen, maar talloze onderzoeken ondersteunen de kracht van powernaps. In een wereld waarin een druk leven bijna een statussymbool is geworden, is rust een kostbaar goed. Rust is net zo essentieel voor ons welzijn als gezond eten en beweging.

Het is bovendien preventief gunstig om rustmomenten in je werkdag in te bouwen. Soms hebben werknemers zelfs meer behoefte aan rust op het werk dan thuis, vanwege de drukte van gezinsleven en mantelzorgtaken. Maar hoeveel minuten moet je rust nemen? Wetenschappelijke publicaties adviseren tussen de 10 en 12 minuten; 20 minuten kan te vermoeiend zijn. We zijn dit aan het testen. Doe je mee? Je kunt zelf het aantal minuten instellen op het Hydrojetbed.

MH04 - Reload Booth: een oase van rust en energie tijdens een drukke werkdag

Deze relaxstoel biedt een unieke plek om even bij te tanken tijdens een drukke werkdag. Met geluiddempende materialen en privacy bevordert de stoel zowel fysieke als mentale ontspanning. Hij is uitgerust met sensoren die je hartslag en ademhaling volgen, waardoor het effect direct meetbaar is.

Daarnaast biedt de Reload Booth mogelijkheden voor ademhalingsoefeningen, een bewezen concept dat het belang van (micro-)breaks benadrukt voor welzijn en productiviteit op de werkvloer. Ontdek het zelf: neem plaats en genie van je micro-break!

MH05 - Goede ademhaling essentieel voor ontspanning

Door tijdens het werk bewust tijd te nemen voor ademhalingsoefeningen, kun je je ademhaling verbeteren en tot rust komen. Je mindset heeft ook een grote invloed op je ademhaling. Je kunt deze positief beïnvloeden door bijvoorbeeld naar beelden van blije mensen of schattige dierenfilmpjes te kijken, of simpelweg door eraan te denken. Hierdoor wordt je ademhaling meteen rustiger.

Stappenplan ademhalingsoefening:

→ Stap 1. Neem plaats in een rustige omgeving

→ Stap 2. Pak een leeg vel en een pen of potlood

→ Stap 3. Zet een timer klaar op 3 minuten.

→ Stap 4. Start de timer. Inademend teken je op het papier een lijn omhoog en uitademend omlaag

→ Stap 5. Na 3 minuten tel je het aantal ademhalingen en deel je het totaal door 3.

→ Stap 6. 4-8 ademhalingen per minuut is in rust voldoende. Als je boven de 15 ademhalingen per minuut zit, kan het zijn dat je lijf stress ervaart.

MH06 - Een rustige zithoek creëren om te werken of te vergaderen

Geluidsoverlast kan stress, irritatie en verminderde concentratie veroorzaken. In open ruimtes kunnen luide gesprekken en veel geluid de productiviteit van medewerkers sterk beïnvloeden. Door te kiezen voor een ronde zithoek met opklapbare stoffen schermen, kun je rustiger werken en overleggen zonder anderen te storen.

Er zijn verschillende manieren om geluidsoverlast te verminderen: gebruik van noise-cancelling technologie, wisselen van werkplek, vragen stellen via WhatsApp, creëren van officiële stiltewerkplekken, instellen van sociale normen, toepassen van soundscaping (zoals vogelgeluiden of watervallen) en reminders om bewust te zijn van geluidsoverlast. Deze maatregelen helpen mensen stiller en geluidsbewuster te werken.

MH07 - Met verschillende soorten interventies preventief werken aan minder stress

Stress op kantoor is een belangrijke oorzaak van verminderd welzijn, wat kan leiden tot lichamelijke klachten en burn-out verschijnselen. De Workplace Vitality Hub wil graag bijdragen aan het verminderen van kantoorstress met kennis en praktijkervaring.

Hiervoor worden verschillende interventies ontwikkeld, zoals het stimuleren van micro-breaks, het bijhouden van een stressdagboek en het visualiseren van stress. Deze methoden helpen om gesprekken tussen collega’s over stress en werkdruk te faciliteren.

MH08 - Tijd voor koffie! Hoe gaat het met je?

Zelfbewustzijn begint met zorgzaamheid van anderen. De koffieautomaat biedt een vast moment om te peilen hoe het met collega’s gaat, wat een goede start is voor het bevorderen van welzijn op de werkvloer.

Inzicht in onze mentale gezondheid wordt vaak eerder opgemerkt door anderen dan door onszelf. Regelmatige check-ins, zelfs virtueel, zijn essentieel voor het vergroten van bewustwording en welzijn. Door samen een cultuur te creëren waarin het vanzelfsprekend is om voor elkaar te zorgen, kunnen we de mentale gezondheid op de werkplek versterken. Laten we zorgen voor een omgeving waarin het normaal is om aandacht te hebben voor elkaars welzijn, ook op afstand.

MH09 - Ontdek je unieke talenten waarmee je kunt floreren op je werk

Floreren heeft alles te maken met werken op je talenten en sterke punten. Een van de partners die zich hiermee bezighoudt is TMA, Talent Motivatie Analyse. Zij hebben een test ontwikkeld waarmee, op basis van je drijfveren, uitspraken gedaan kunnen worden over welk werk het beste bij je past en welke rol je het meest ligt in een team.

Deze test helpt niet alleen bij het vinden van de juiste functie, maar ook bij het verbeteren van de teamdynamiek door inzicht te geven in individuele motivaties en sterke punten. In de Workplace Vitality Hub zie je uitspraken zoals “Alles gaat beter als je vanuit je talenten werkt” in felgekleurde vierkanten in de ruimtes. Deze visuele reminders zijn bedoeld om je bewust te maken van het belang van werken vanuit je talenten. Dit draagt bij aan een cultuur waarin iedereen wordt aangemoedigd om hun unieke vaardigheden en sterke punten volledig te benutten.