In de onderzoekslijn Data Driven Office Environment onderzoeken we nieuwe sensortechnologieën, methoden voor gegevensopslag, gegevensverwerking (digital twins, AI, process mining) en toekomstige data-gedreven toepassingen. Het doel is om deze tools beschikbaar te maken voor een breed scala aan onderzoekers en bedrijven. 

We streven naar inzichten in de relatie tussen het gedrag van iemand en de omgeving waarin diegene zich bevindt. Denk hierbij aan hoe licht vermoeidheid beïnvloedt, hoe communicatie bij het koffiezetapparaat de consumptie van koffie beïnvloedt, of hoe effectief zit-/sta-triggers zijn voor zit/sta-gedrag.

DD01 - Inzicht in de relatie tussen werkomgeving en vitaliteit door metingen met sensoren

In de Workplace Vitality Hub zijn verschillende sensoren geïnstalleerd die continu het gebouw monitoren. Elk Lichtarmatuur is uitgerust met een sensorbox die lichtintensiteit, geluidsdruk, luchtvochtigheid en aanwezigheid van mensen meet. Op een realtime interface op het scherm is een deel van deze sensoren te zien, zodat je op elk moment kunt controleren hoe het klimaat in het kantoor is.

Daarnaast meten ronde sensoren aan het plafond de ruimtetemperatuur en het lichtspectrum, terwijl sensoren aan de muur ook CO2- en fijnstofconcentraties meten. Sommige ruimtes hebben zelfs de mogelijkheid om het aantal aanwezige mensen te tellen. Verder is elk bureau voorzien van een sensor die de bezettingsgraad meet.

DD02 - Oplossingen om persoonlijk comfort achter je bureau te creëren

De Comfortdesk is ontworpen met als doel om het klimaat in kantooromgevingen aan te passen aan individuele voorkeuren. Dit gebeurt door het werkblad en de rode stoel te voorzien van verwarmingselementen, waardoor elke werkplek op persoonlijk niveau kan worden verwarmd. Bovendien is het werkblad uitgerust met actieve ventilatie om persoonlijke verkoeling te bieden wanneer nodig.

De essentiële onderzoeksvraag is of de implementatie van dergelijke oplossingen voor individuele klimaatbeheersing het mogelijk maakt om de algemene klimaatregeling van het gebouw te optimaliseren. Met andere woorden, kan de temperatuur van het gebouw worden verlaagd terwijl het individuele comfortniveau gehandhaafd blijft? Dit zou kunnen resulteren in aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn, wat niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor de operationele kosten van het gebouw.

DD03 - Vitaliteit monitoren met sensoren in je bureaustoel

De ‘Vitality Chair’ is een geavanceerd stuk technologie, ontworpen om de vitaliteit van werknemers te verbeteren. In deze stoel zijn sensoren ingebouwd die op een contactloze manier, dus zonder direct huidcontact, hartslag en ademhaling meten. Door deze metingen over een langere periode bij te houden, kunnen eerste indicatoren voor stress worden verkregen, waardoor je proactief kunnen reageren op potentiële gezondheidsproblemen.

Naast het monitoren van vitale functies, is de stoel uitgerust met piëzo-resistieve sensoren die de druk meten om je houding te beoordelen. Deze technologie stelt gebruikers in staat om hun zithouding te optimaliseren en langdurige lichamelijke klachten te voorkomen. Met de inzet van technologie in deze Vitality Chair kan je veel kennis opdoen over hoe je mensen kunt ondersteunen bij het verbeteren van hun vitaliteit in de werkomgeving.

DD04 - Hoe meet je met technologie het gedrag van werknemers?

Het meten van data over een gebouw is relatief eenvoudig, maar het in kaart brengen van het effect ervan op gedrag is vaak uitdagender. Draagbare sensoren worden gebruikt om belangrijke informatie zoals bewegingspatronen en stressniveaus te verzamelen.

Een nieuw concept, ontwikkeld aan de TU/e, maakt gebruik van eenvoudige klikkertjes. Deze klikkertjes - samen met een tablet waarop gebruikers vragen beantwoorden, zoals ‘Hoe vaak heb je vandaag last gehad van geluid in jouw werkomgeving?’ - bieden inzicht in de frequentie en locatie van bepaalde acties. Dit bleek unieke informatie op te leveren die anders niet beschikbaar zou zijn. Door deze gegevens te koppelen aan de verzamelde gebouwdata, ontstaan waardevolle inzichten in hoe mensen hun werkomgeving ervaren.

DD05 - Database met werkplekervaringen als basis om te verbeteren

Leesman beschikt over een uitgebreide database met werkplekervaringen van maar liefst 1,3 miljoen mensen. Het hoofddoel van deze database is om organisaties diepgaand inzicht te bieden in de werkplekervaringen van hun medewerkers. Daarnaast stelt het hen in staat om hun eigen prestaties te vergelijken met die van andere organisaties, dankzij benchmarkingmogelijkheden.

Na de periode van de coronapandemie heeft het landschap van kantoorwerk ingrijpende veranderingen ondergaan. Werkgevers staan voor de uitdaging om te begrijpen hoe ze werknemers optimaal kunnen ondersteunen, zowel op kantoor als op hun thuiswerkplek. In deze context vormen data van werknemers een cruciaal vertrekpunt. Het biedt werkgevers inzichten en richting bij het vormgeven van de toekomst van werk, waarbij de behoeften en ervaringen van werknemers centraal staan.