Staand vergaderen

Welkom in de stand-up room, waar staand vergaderen de standaard is!

Waarom staand vergaderen?

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten (Loyen et al., 2016). Volgens de meest recente cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2023) zitten Nederlanders in de leeftijd 18 t/m 64 jaar langer dan 9,8 uur op een doordeweekse dag (werk & vrije tijd). De financiële dienstverlening en ICT, waar veel computerwerk wordt gedaan, zijn de sectoren waar de gemiddelde zittijd het hoogst is.

Er is steeds meer bewijs voor de gezondheidsrisico’s van dit zogenaamde sedentaire gedrag; langdurig zitten kan schadelijk zijn voor de gezondheid, zélfs wanneer iemand voldoende beweegt en/of sport. Zo is lang zitten bijvoorbeeld geassocieerd met verhoogd risico op diabetes (type 2) en hart- en vaatziekten, maar ook met klachten aan het bewegingsapparaat.

Mensen brengen vaak hele dagen zittend achter hun computer of in vergaderingen door. Deze keuze om te gaan zitten, wordt vaak onbewust gemaakt (Gardner et al., 2012). Mede omdat de omgeving uitnodigt om te gaan zitten. Daarom is staand werken en beweging gedurende de werkdag geen vanzelfsprekendheid voor veel werknemers.

Deena Versluis (Fontys Healty Ageing) heeft in de Workplace Vitality Hub onderzoek gedaan naar hoe staand vergaderen kan worden gestimuleerd. Haar onderzoek had tot doel verschillende nudge-interventies te testen om het zitgedrag van kantoormedewerkers effectief te verminderen.

De onderzoeksvraag luidt: Welke nudge-interventie is het meest effectief in het verminderen van zitgedrag bij personen die werkzaam zijn op de Workplace Vitality Hub? Resultaten van dit onderzoek tonen aan dat nudge-interventie 1 en 2 het meest effectief waren, met respectievelijk 47 en 51 minuten minder zittijd in vergelijking met de Baseline. Nudge-interventie 1 en 2 omvatte het gebruik van de sta-stand functie van de bureaus, de waarschuwingsposter, de cut-out, het plaatsen van de krukken in de hoek van de ruimte met een de vloerstickers of gekaderd tape op de vloer.

Verdere analyses tonen een klein effect aan van de verplaatste krukken. Daarom wordt aanbevolen deze nudge in combinatie met de bureaus op sta-stand als standaardoptie te implementeren, testen, evalueren en indien nodig te optimaliseren.

Het volledige onderzoek van Deena is hier te vinden.

Met deze toolkit willen we zoveel mogelijk organisaties helpen om staand vergaderen voor hun medewerkers te stimuleren. Inmiddels is de toolkit in gebruik genomen door ONVZ, Fontys en TU/e.