Micro-breaks en psychologisch welzijn op de werkvloer
Onderzoek case Ahrend
In de zoektocht naar wat welzijn op de werkvloer is en wat het tegen gaat is een connectie gevonden tussen burn-out gerelateerde verschijnselen, werkcultuur en micropauzes. Steeds meer werkende (jong) volwassenen in Nederland krijgen te maken met burn-out gerelateerde symptomen. Hoewel de focus van kantoren meer focus heeft op vitaliteit blijft dit aantal stijgen. Stress heeft invloed op mentale en fysieke klachten, en kan uiteindelijk leiden tot absentie.
Ahrend spendeert een groot gedeelte van haar tijd op onderzoek en nieuwe productontwikkeling om zo de veranderende werk omgeving en werknemers gedrag aan te pakken. De resultaten van deze onderzoeken kunnen leiden tot producten voor in hun portfolio, maar het kunnen ook inzichten zijn die ons meer leren over menselijk gedrag en de impact van de kantooromgeving op werknemers.
In een onderzoek van Master student Gijs Wels van technische universiteit delft heeft geresulteerd in een aantal interessante vondsten op hoe het aansporen van een micropauze leidt tot meer sociaal gedrag en daardoor ook meer vitale werknemers, zoals te zien is in de video hieronder.
Kantoor en Werknemers
Standaard kantoorapparatuur zoals ergonomische stoelen en bureaus zijn ontworpen om goed werk te kunnen leveren, maar nieuwere apparatuur gefocust op welzijn, zoals een dutjes bed, lijken niet dichterbij te komen. Producten die focussen op het bewustzijn van welzijn lijken niet duurzaam of inzetbaar te zijn. Werknemers lijken druk te voelen als het op beroeps druk aan komt, hoewel de meeste mensen hetzelfde denken als het gaat om de prioriteit van gezondheid boven werk.
Micropauzes en Sociale interactie
Micropauzes zijn belangrijk om een stabiel energielevel te houden, en het meest nodig tijdens stressvolle periodes met een hoge werklast. Tijdens een micropauze wordt het aangeraden om te bewegen en bloedcirculatie op gang te krijgen. In een veilige sociale omgeving is het nemen van pauzes genormaliseerd, en wordt er bekend zijn gebracht binnen collega’s van het belang daarvan.
Het concept voor het creëren van een gezonde werk omgeving
Het concept van deze productoplossing is een simpele communicatietool met één doel: het communiceren van micropauzes. Deze tool bestaat uit kleine beeldschermen die aan elkaar verbonden zijn. Iedere werkplek of werknemer heeft een product, en door het te koppelen aan je werk computer of telefoon kunnen micropauzes worden gecommuniceerd met mensen uit hetzelfde team. Er kan uit verschillende soorten micropauzes gekozen worden, afhankelijk van het team en de faciliteiten van het bedrijf. Wanneer iemand uitgenodigd wordt om mee te doen aan een micropauze kunnen ze de uitnodiging accepteren, afwijzen of negeren.
Het concept doelt om structuur te brengen in het nemen van pauzes in de werkomgeving, en herinneringen te geven tijdens drukke en stressvolle periodes. Ook spoort deze oplossing sociale interactie aan om zo het nemen van pauzes gangbaarder te maken, wat leidt tot het creëren van een gezondere werkomgeving in verschillende plekken. De resultaten van het onderzoek van dit project zijn veelbelovend. Het product is gewenst, verhoogt de vitaliteit en is makkelijk in te zetten.
Voor meer informatie over Ahrend's missie kan je hun website bekijken en de whitepaper over het vitaliseren van werkplekken downloaden: Ahrend | Vitalising workspaces
Wenselijkheid
Gebruikers zijn van mening dat het concept zorgt voor sociale bewustwording op de werkplek.
Levensvatbaarheid
Opdringerige kenmerken van het product worden geminimaliseerd en de ervaring van het product is gericht op controle en autonome besluitvorming om duurzaamheid na te streven.
Haalbaarheid
Een fysiek en digitaal prototype zijn gemaakt en getest met de gebruikers.
Er moeten echter meer iteraties worden uitgevoerd met betrekking tot het definitieve concept voordat het op de markt wordt gebracht. Onderzoek gericht op de implementatie van het product in de kantooromgeving zou de bevindingen van dit project kunnen ondersteunen. Hoe is het apparaat verbonden met de relevante werknemers en team(leden)?
Over het algemeen draagt het concept bij aan een toename van micro-pauzes en sociale interacties.