Deep Dive Expert Session broedplaats voor vitale innovaties

Elkaar ontmoeten, diepgaand op een specifiek vitaliteitsonderwerp ingaan en kennis combineren dat is de essentie van de Deep Dive Expert Session. Elk kwartaal organiseert de Workplace Vitality Hub (WPVH) een sessie zodat vertegenwoordigers van de partners hun kennis en inzichten kunnen uitwisselen. Tijdens de eerste editie deelden Margreet de Kok, senior scientist bij TNO, en Bernard Grundlehner, system architect bij imec, technologieën waaraan zij binnen Holst Centre werken en die passen bij de scope van de WPVH. 

Aanvullend

“Onze organisaties zijn aanvullend aan elkaar en zo willen we ook binnen de Workplace Vitality Hub werken”, zegt Bernard. De sensoren van Holst Centre meten onder meer hartslag, hartslag variatie, ademhalingsfrequentie, maar ook zitgedrag. Margreet: “Je kunt de sensoren verwerken in een stoel. Belangrijk daarbij is dat de sensoren in het materiaal zo rekbaar zijn als het textiel waar je op zit. Degene die op de stoel zit mag absoluut geen last hebben van het feit dat er iets in de stoel is verwerkt.”

Er is al veel ontwikkeld aan draagbare sensoren. Om echt iets te kunnen zeggen over hoe vitaal iemand is en hoe interventies die vitaliteit veranderen, moet je iemand langdurig monitoren, aldus Margreet. “Gedrag en daarmee samenhangende gezondheid verandert niet over één nacht ijs.” Het probleem met draagbare sensoren is dat eenderde van de mensen na een korte periode ze aan de klant legt, doordat het gebruik te lastig is. “Wij geloven erin dat onzichtbare sensoren, zoals verwerkt in de smart chair, beter passen bij het meten van vitaliteitsveranderingen op de lange termijn.”


Bernard: “We kunnen binnen de hub toepassingen ontwikkelen met bijvoorbeeld de tools, data en analyses van Spacewell, een van de partners. Hoeveel mensen zijn er in een ruimte, wat is de licht- en luchtkwaliteit voor de aanwezige mensen.”


Business case

Tijdens de Deep Dive Expert Session konden de aanwezigen het materiaal van Holst Centre aanraken en de flexibiliteit testen. Gerard Huiskes, innovatiemanager bij Ahrend, benadrukte nogmaals het belang van die rekbaarheid. Zo is er bij Ahrend de slingerproef voor het kantoormeubilair. “Je moet op je stoel kunnen staan om de slingers op te hangen zonder dat het materiaal scheurt.”


Voor Onno Willemse, managing director van ZENS, is het een geweldige techniek. “Maar je kunt van alles meten, het moet wel interessant zijn voor bedrijven.” Onno ziet dan ook een business case in het inzichtelijk maken van de bijdrage die deze oplossingen kunnen hebben aan de vitaliteit van mensen. “Dat bespaart kosten op uitval en verzuim en geeft blije medewerkers.”


Margreet: “Dat financiële inzicht is goed, maar het is ook belangrijk om te weten wat een besparing op bijvoorbeeld licht doet met de vitaliteit van de medewerkers. Die inzichten dragen bij om een gefundeerde keuze te maken.”

Innovation Vitality Matrix

De WPVH is bedoeld om partijen die met vitaliteit bezig zijn bij elkaar te brengen en samen producten te ontwikkelen voor en door bedrijven. Marieke van Beurden, manager Workplace Vitality Hub: “Een HR-manager zit niet te wachten op vijf verschillende apps en apparaten om de werkomgeving optimaal in te stellen. Die wil vooral een geïntegreerde toepassing die ervoor zorgt dat de vitaliteit van de medewerkers verbetert.”


Om de partijen en hun innovaties dichter bij elkaar te brengen is er een Innovation Vitality Matrix ontwikkeld. Daarin plotten de deelnemende organisaties hun oplossingen op het proces en de expertise gebieden waarin de techniek zich bevindt, zodat partijen elkaar makkelijk kunnen vinden. “De matrix moet ervoor zorgen dat we samen echt een stap verder komen. Dat er oplossingen op de markt komen die een effect hebben op de vitaliteit van mensen.”


TNO en imec werken sinds 2005 samen in Holst Centre, en zijn twee founding partners van de Workplace Vitality Hub. 


Info:

Het van oorsprong Vlaamse onderzoekscentrum imec, ontstaan in 1984, heeft een geschiedenis in de ontwikkeling van chiptechnologie en de toepassing hiervan in healthcare, duurzame energie en Industrie 4.0.


TNO, de Nederlandse onderzoeksorganisatie, werkt al jaren aan free form electronics. Waarbij gebruik wordt gemaakt van print technologieën op verschillende onderlagen: van textiel, rubber en polyester tot het dashboard in je auto.