9,5 M€ voor MKB-innovaties die mensen actiever en fitter maken

De steeds inactievere levensstijl onder de bevolking is een belangrijke oorzaak van een toename aan mensen met mentale overbelasting, en ziekten als diabetes, hartaandoeningen, Alzheimer en kanker. Technologie maakte onze levens minder actief, maar technologie kan ons ook weer helpen om actiever en fitter te worden. Om de benodigde technologische innovaties versnelt een weg naar de markt te laten vinden, is interregionale samenwerking nodig. Het Europese project I3-INSHAPE bevordert die samenwerking. Gecoördineerd vanuit Cluster Sports & Technology in (Zuid) Nederland nemen MKB, kennis en cluster- partners uit België, Finland, Hongarije en Spanje deel aan het project. Deze samenwerking betekent een impuls voor de Brabantse economie en de MKB-bedrijven in het domein Sport & Vitaliteit.

Vergroten slagkracht MKB

Met een bedrag van 9,5 miljoen euro (70 procent gefinancierd door EU-I3) krijgen MKB’ers de mogelijkheid om hun innovatie door de interregionale samenwerking versnelt op de markt te brengen. Uiteindelijk moet deze financiële impuls leiden tot een INSHAPE Innovation & Investment Hub waar bedrijven, kennisinstellingen en overheid elkaar vinden voor innovaties voor een vitalere en actievere leefstijl ook na afloop van het project. Het project heeft een doorlooptijd van drie jaar en had de kick-off op 21 september 2023 in Eindhoven.

Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Talentontwikkeling en Financiën provincie Noord-Brabant: “Als onze inwoners fit en gezond zijn, heeft dat alleen maar voordelen, voor de mens en voor de maatschappij. In Brabant gebruiken we slimme innovatieve oplossingen om onze opgaven aan te pakken. Deze impuls helpt mkb'ers om hun innovatieve ideeën in te zetten voor een fitte en actievere levensstijl. Goed voor onze gezondheid en onze economie: daar plukken we allemaal de vruchten van.”

René Wijlens, projectcoördinator I3-INSHAPE namens Cluster Sports & Technology: “Met dit project bouwen we voort op de innovatie kracht die we in de afgelopen jaren in het Cluster ontwikkeld hebben. Hiermee helpen we bedrijven die met slimme technologie innovatieve producten en diensten in de markt zetten om daarmee mensen te verleiden tot een gezond en actief leven Zowel op het werk, in de sport als in de openbare ruimte. Met INSHAPE maken we de verbinding tussen de regionale sterkten en ambities van ons en de andere regio’s in de EU op het gebied van Sport en Vitaliteit. Uiteindelijk doel is te komen tot een permanente EU-INSHAPE Innovatie Hub waarmee we MKB-ers in de EU helpen om innovaties tot succesvolle business te brengen.”

Deelnemende partners vanuit de regio Zuid-Nederland zijn: Cluster Sports & Technology, InnoBeweegLab, imec at Holst Centre en ViNotion. De doelen van het project worden ondersteund door de Provincie Noord-Brabant.

Het project INSHAPE betekent versterking van de Workplace Vitality Hub, waar imec en TNO met Fontys Hogeschool en de Technische Universiteit Eindhoven samen onderzoek doen naar de vitale werkplek. Imec vertegenwoordigt binnen INSHAPE deze vier partners. Sywert Brongersma, Director Strategic Partnerships bij imec Nederland: “We willen bedrijven met een oplossing voor een vitalere werkplek helpen hun innovatie naar de markt te brengen.”

I3-INSHAPE wordt gefinancierd vanuit het Europese Interregionale Innovatie Investeringsprogramma (I3) program Fund (ERDF). Met de subsidie hebben deelnemende partijen de mogelijkheid om door interregionale samenwerking ruim 40 MKB’ers te helpen innovaties naar de markt te brengen en daarmee de samenleving actiever en vitaler te maken.