De sleutel tot vitaliteit

Door ons werk en ons onderzoek krijgen we steeds meer inzicht in wat de vitaliteit van mensen beïnvloedt op het werk. Hieronder delen we een aantal inzichten die jou wellicht kunnen helpen om de vitaliteit van jouw organisatie een boost te geven. Inzichten die als basis dienen voor gerichte investeringen in een gezonde en vitale werkplek.

Hou deze pagina in de gaten – we delen regelmatig nieuwe inzichten!

Van geluidsoverlast tot geen overlast

In open kantoortuinen is geluidsoverlast een veelvoorkomend probleem – het onderbreekt de workflow, vermindert productiviteit, leidt tot concentratieverlies en heeft invloed op gedrag, welzijn en energieniveau. Als geluid regelmatig tot overlast leidt, zorgt dat voor stress en, op langere termijn, minder werkplezier. Door zones af te bakenen met diverse geluidsniveaus, inclusief stiltezones en plekken zoals werkpods om je terug te trekken, kan geluidsoverlast al sterk worden teruggebracht. Daarnaast helpen goede afspraken over sociale omgangsvormen en geluidsarme zones om werkplekken te creëren met meer focus, ondersteuning en productiviteit.

Met beter licht zit je lekkerder in je vel

Blootstelling aan ‘biologische duisternis’ kan het slaap/waakritme ontregelen, waardoor we slechter slapen, minder energie hebben en minder alert zijn. Onze productiviteit kan dan lager zijn en het kan invloed hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Optimale verlichting betekent dat we op bepaalde tijden op de dag worden blootgesteld aan het juiste licht met de juiste intensiteit. Tijdens kantooruren kan het helpen om bij een raam te zitten. Ook lampen met hoge lichtintensiteit (lux) kunnen helpen om voldoende daglicht te ervaren, waardoor we ons direct beter voelen.

Hoe ga je om met collectieve stress

Werkgerelateerde stress veroorzaakt maar liefst 50% van het ziekteverzuim in Europa. In Nederland valt 1 op de 6 werknemers om deze reden uit, wat onze economie al gauw € 3,1 miljoen per jaar kost. Onder jonge professionals is werk de grootste veroorzaker van stress. Inmiddels kunnen projectteams ervoor kiezen om anoniem stressniveaus te meten en zichtbaar te maken tijdens meetings, om zo de discussie op gang te brengen over stress en de oorzaken ervan in ons dagelijks werk. Dit zorgt voor een proactief stress management, wat weer leidt tot een gezondere werkomgeving en een team dat lekkerder in zijn vel zit.

Meer bewegen, minder zitten

Als we lang achter elkaar zitten kan dat een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Lopend vergaderen heeft diverse voordelen, waaronder een lager risico op suikerziekte, hart- en vaatziekten, stress en angst en een betere mentale gezondheid. Work Walks zijn wandelroutes speciaal voor vergaderingen, en medewerkers worden aangemoedigd om vaker dit alternatief kiezen als vergaderoptie. Wandelend vergaderen verhoogt bovendien de productiviteit doordat discussies beter op gang komen en creativiteit een boost krijgt als we buiten zijn.

Zorg dat je de juiste voeding binnen krijgt

Wist je dat voeding een grote impact heeft op je werkprestaties? Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in de promotie van gezonde voeding, met als resultaat een hogere productiviteit en werkplezier. Ze kunnen bijvoorbeeld gezonde snacks aanbieden, zoals volkoren producten, fruit en noten die energie geven, of pure chocola, wat ontspant en het moraal een boost geeft. Workshops over voeding of het sponsoren van maaltijdprogramma’s behoren ook tot de mogelijkheden en zorgen ervoor dat medewerkers betere voedselkeuzes maken. Dit soort kleine initiatieven zorgen voor een gezondere en productievere werkomgeving.

Positieve effecten van staand vergaderen

Veel mensen zitten de hele dag achter hun laptop of in meetings. Deze keuze is vaak een onbewuste, meestal ingegeven door de omgeving die uitnodigt tot zitten. Bij de Workplace Vitality Hub is onderzoek gedaan naar een manier om staand vergaderen te promoten. De resultaten laten zien dat diverse ‘nudges’ of aanmoedigingen er al voor zorgen dat medewerkers op kantoor minder vaak zitten. Er is inmiddels een ‘staand vergaderen’ toolkit bedacht, met tips om mensen bewust te maken en praktische richtlijnen om staand vergaderen te stimuleren.

Positieve effecten van micro-pauzes op mentaal welzijn

Ondanks de focus op vitaliteit op de werkvloer stijgt het aantal (jonge) mensen met een burnout. Uit onderzoek blijkt dat ‘nudges’ of aanmoedigingen sociaal gedrag kunnen stimuleren, wat een positieve uitwerking heeft op het welzijn van mensen. Zeker tijdens stressvolle periodes kunnen micro-pauzes helpen om stress te verminderen en energieniveaus op peil te houden. Beweging tijdens dit soort pauzes geeft ook het lichaam een boost. Ondersteuning vanuit de organisatie maakt dit soort pauzes normaal en maakt medewerkers bewust dat ze deze keuze hebben.

Het geluid van hybride werken

Onze werkplek is veranderd: van kantoortuin naar een hybride model. Daarmee is ook onze ervaring wat werk is veranderd van samenwerken in een groep naar iets dat individueler aanvoelt. Deze verandering kan ervoor zorgen dat medewerkers moeite hebben om zich verbonden te voelen met een gedeelde werkcultuur. Werkgevers kunnen daar verandering in brengen door het gebruik van geluidseffecten. Geluid kan een krachtig middel zijn in de hybride werkomgeving om mensen samen te brengen, zelfs als mensen op afstand van elkaar en het werk zitten. Via soundscapes kunnen werkgevers een gevoel van eenheid creëren, zelfs bij teams die niet bij elkaar zitten.

Beter in je vel door groen op kantoor

Werknemers zijn productiever en voelen zich beter op kantoor als er planten staan. Licht van buiten, planten, natuurlijke texturen en zicht op groen verminderen stress, verbeteren je stemming en zorgen voor focus. Uit onderzoek blijkt dat kantoren met de natuur als basis zorgen voor een gevoel van rust en connectie, wat zeker op plekken met een hoge werkdruk heilzaam werkt. Groen op kantoor is dan ook een investering in gezonde medewerkers en een fijne werkplek.

Mensgerichte en technologie-gedreven werkplekken

Werkplekken zo inrichten dat ze werknemers inspireren en prestaties verbeteren is niet makkelijk. De hedendaagse werknemer heeft samenwerking hoog in het vaandel staan, net als productiviteit en welzijn. Bedrijven willen juist de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benutten om de kosten zo laag mogelijk te houden. In de komende twee jaar wil maar liefst 81% van de werkgevers hun kantoren renoveren. Het nieuwe ontwerp moet talent aantrekken en vasthouden, efficiëntie verhogen en groei mogelijk maken. We moeten dus nu slimme strategieën bedenken om betaalbare, mensgerichte werkplekken te creëren door gebruik te maken van inzichten verkregen uit data over ruimtegebruik.

Hybride werken en vitaliteit in balans

Tijdens de pandemie waren hybride vergaderingen essentieel – het bood ons de flexibiliteit die we nodig hadden, maar verminderde wel de kans op spontane kantoorontmoetingen. Het resultaat? Lagere betrokkenheid maar hogere omzet. Nu het hybride werken niet meer weg te denken is, moeten managers en kantoorinrichters de kantooromgeving opnieuw uitvinden, maar nu als hubs voor cultuur, creativiteit en verbinding. Goed doordachte werkplekken die slimme technologie integreren in bijvoorbeeld kantoormeubelen kunnen het welbevinden van mensen vergroten en onderlinge samenwerking nieuw leven inblazen, wat resulteert in weerbare, meer betrokken werknemers.

Energie en welzijn verhogen met spelletjes

Door van bewegen een spelletje te maken, kun je jouw mensen stimuleren om vaker op te staan. Een beetje competitie kan ook geen kwaad. Via apps of spelactiviteiten worden medewerkers uitgedaagd en kunnen ze zien hoe beweging hun energie een boost geeft, en daarmee hun gehele welbevinden. Het resultaat: hogere productiviteit en een gezonder en gemotiveerder team.